60 ÉVES JUBILEUM – ÜNNEPEL A SCHILLER

Kedves volt és jelenlegi Tanítványaink, Kollégáink!

Idén ünnepeljük intézményünk 60. születésnapját.

Iskolánknak az évtizedek alatt többször változott a neve és a képzési profilja, de a tudás átadása és megszerzése mellett mindnyájunkat összeköt az alma mater, a számtalan közösen megélt élmény és kialakult, olykor életre szóló barátság.

A kerek évfordulóról 2023 novemberében egy ünnepségsorozat keretében emlékezünk meg, melynek állomásai a következők:

2023. november 10. – „Schiller 60” Projektnap /iskolánk jelenlegi közösségének/

2023. november 11-12. „Schiller – sport, ami összeköt”

Kupa labdarúgás és röplabda sportágakban volt tanulóinknak /előzetes nevezés alapján/

2023. november 17.  17:00 Jubileumi ünnepély /volt Tanulóinknak, Kollégáinknak, meghívott Vendégeinknek/

2023. november 18.  16:00 „PaThalia 20” Iskolai színjátszókör megalakulásának 20. születésnapi rendezvénye

2023. november 25. 16:00 „Majdnem 30” – Kollégiumi találkozó /volt Kollégistáknak és Nevelőtanároknak/

2023. november 25. 19:00 „Gimi 60” Jubileumi bál /elsősorban volt Tanulóinknak, régi osztályközösségeknek – előzetes jelentkezés alapján/

A jubileum remek lehetőséget biztosít az élmények felidézésére, iskolánk múltjának és jelenének összekapcsolására, melybe szeretnénk bevonni a gimnázium volt tanulóit és tanárait is.

Kérjük, olvassák el az ünnepségsorozathoz kapcsolódó felhívásokat, kedvük és lehetőségük szerint kapcsolódjanak be a programsorozatba!

„Van képed hozzá?”

Keressük az iskola történetéhez kapcsolódó fotókat, videókat!

Amennyiben van olyan fényképed (netán videófelvételed), ami az iskolához, iskolai élethez köthető, és szívesen megosztanád a közösséggel, kérjük, küldd el nekünk!  Kérjük, a felvételhez mellékeld a következő információkat: ki a kép beküldője?, mikor, milyen eseményen készült?, ki(k) látható(k) rajta?

A képanyagból iskolánk jelenlegi tanulói a projektnap keretén belül évtizedes bontásban kisfilmeket készítenek. Elkészül majd iskolánk történetének filmje is, amely megtekinthető lesz a jubileumi ünnepélyen, a bálon és az intézmény hivatalos internetes felületein (Schiller honlap, facebook oldal, youtube csatorna) is.

A képek kétféleképpen juttathatók el hozzánk:

  1. Feltölthetők (kérjük, hogy a kép(ek) az évtizedhez kapcsolódó mappába legyenek feltöltve, és tartalmazzák a fenti információkat!) a következő linken:

https://schillergimnaziumhu-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/szmetanabalazs_fsch_hu/EtUtR2tZqiFBlwxLO_FMuNsBgIrD5QybI3lbwEeV23wNGQ?e=KCbBCL

A mappák az alábbi QR-kóddal is elérhetők:

  • Borítékban leadhatók (a fenti információk feltüntetésével) az iskola portáján. Beszkenneljük, és egy hét múlva a fényképek elvihetők.

A képek feltöltésének, beküldésének határideje: 2023. október 16.    

                                                                       

„Schiller – sport, ami összeköt”

A jubileumi ünnepségsorozatból nem maradhat ki a sport sem, hiszen az elmúlt évtizedekben számtalan sportsikert értünk el közösen. Most remek alkalom nyílik arra, hogy felelevenítsük ezeket az élményeket. Szeretnénk egy jó hangulatú tornát szervezni, ahol a sportszerű meccsek mellett legalább olyan fontos lesz, hogy ismét találkozhassunk régi csapattársainkkal, élvezhessük a közös mozgás örömét és beszélgethessünk egy jót!

A „Nagyfiúknak” teremlabdarúgásban, a „Nagylányoknak” röplabdában szervezünk mérkőzéseket.

A tervezett időpont: 2023. november 11-12.

A nevezésnél kérjük megadni a csapatnevet, csapatnévsort, a játékosok végzési évét, a csapatkapitányt és a képviselő email címét!

A nevezések összesítése után készítjük el a sorsolást. Sok csapat nevezése esetén korosztályos beosztást készítünk.

Az eredményhirdetést a jubileumi bálon tartjuk.

Tekintettel arra, hogy a tornát az intézmény 60 éves ünnepségsorozatának keretén belül rendezzük meg, ezért olyan csapatok nevezését várjuk, ahol a játékosok iskolánk volt tanulóiból szerveződnek!

Nevezni a következő email címen lehet (a tárgynál kérjük feltűntetni: „Schiller – sport, ami összeköt”):

gimi60@schillergimnazium.hu

Nevezési határidő: 2023. október 16.

„60 év iskolai tárgyai”

Keressük az iskola történetéhez kapcsolódó tárgyakat, oktatástechnikai eszközöket!

Amennyiben van a birtokodban olyan tárgy (pl. régi iskolaköpeny, bizonyítvány, iskolai irat, nyomtatvány, plakát, tankönyv, füzet, úttörő felszerelés, technika órán készített tárgy, stb.), oktatástechnikai eszköz (pl. abakusz, régi írógép, szalagos magnó, kazettás magnó, írásvetítő, stb.), kérjük, add kölcsön a projekt idejére!

A tárgyakból interaktív kiállítást készítünk a projektnapon. A kiállítás megtekinthető lesz a jubileumi ünnepélyen és a bál alkalmával is.

A tárgyak leadhatók az iskola portáján. Kérjük, a tárgyhoz mellékeld, hogy kitől kaptuk és melyik évhez (évtizedhez) köthető!?

A tárgyak leadásának határideje: 2023. október 24.

(A tárgyak december 4-től visszavehetők a portán.)

„A mi iskolánk”

2023. november 10-én (pénteken) 9 és 11 óra között a projektnapunkon szeretnénk az iskolánk jelenlegi tanulóit olyan élményben részesíteni, amikor az intézmény volt diákjai osztanák meg velük emlékeiket, mesélnének nekik, milyen volt az iskola régen! 

Amennyiben ráérsz a fenti időben, és szívesen beszélgetnél személyesen a mai diákokkal, mesélnél nekik róla, hogy milyen élményeket gyűjtöttél, milyennek láttad a mi iskolánkat, amikor Te jártál ide, kérjük, jelezd, és kapcsolódj be a projektbe!

A jelentkezéseket a végzés évének megjelölésével a következő email címen várjuk (a tárgynál kérjük feltüntetni: „A mi iskolánk”):

gimi60@schillergimnazium.hu

Beküldési határidő: 2023. október 24.

„Schiller család”

Keressük azokat a családokat, akiknek több családtagja is intézményünk tanulója volt a 60 év alatt!

Szerencsére sok olyan tanulónk volt (van), akinek már több családtagja is iskolánk falai között végezte középiskolai tanulmányait. Amennyiben Ti is közéjük tartoztok, kérjük, jelentkezzetek!

A beküldőt kérjük, hogy sorolja fel a nálunk végzett családhoz tartozó neveket (nem szükséges, hogy azonos legyen mindenki vezetékneve), a nevek mellé a végzés évét és a rokonsági fokot (pl. testvér, szülő, gyerek, nagyszülő, unokatestvér, férj, feleség, sógor)!

A legnépesebb „Schiller családokat” a jubileumi ünnepélyen díjazzuk.

Jelentkezni a következő email címen lehet (a tárgynál kérjük feltüntetni: „Schiller család”): gimi60@schillergimnazium.hu

Jelentkezési határidő: 2023. október 26.

„Gimis élményem, amire mindig emlékezni fogok”

Keressük azokat az élményeket, amelyek iskolánkhoz köthetők és sosem fogsz elfelejteni.

Amennyiben neked is van olyan emléked (pl. tanórához, osztálykiránduláshoz, iskolai rendezvényhez, tanulmányi- vagy sportversenyhez kapcsolódó, stb….), amit szívesen megosztanál, kérjük, írd le, és küldd el nekünk! A történeteket összegyűjtjük és a legjobbakat közzétesszük!

A történeteket a következő email címen várjuk (a tárgynál kérjük feltüntetni: ”Gimis élményem”):

gimi60@schillergimnazium.hu

Beküldési határidő: 2023. október 26.

„Tanáromnak szeretettel”

„Mindenki, aki visszagondol a saját oktatására, tanárokra emlékszik, nem módszerekre vagy technikákra. A tanár a szíve az oktatásnak.” (Sidney Hook)

Kedves volt Diákunk!

Aki a tanári pályát igazi hivatásként éli meg, az nem csak az eszét, de a szívét is kitárja tanítványai előtt. A tanár olyan ember, aki élete során arra törekszik, hogy minél többet tudjon adni tanulóinak, de számára is fontosak a visszajelzések, hiszen ezekből merít erőt és hitet, hogy újból és újból adni tudjon.

Amennyiben volt olyan középiskolai tanárod, aki különösen sokat jelentett számodra, akitől a tantárgyi tudás megszerzésén túl lényegesen többet kaptál a gimnáziumi éveid alatt, és ezt szívesen meg is osztanád vele, kérjük, írd le, és küldd el nekünk!

Vállaljuk, hogy ezeket az írásokat eljuttatjuk az érintett kollégához (megpróbáljuk azokhoz is eljuttatni, akik már nem tanítanak nálunk).

Az írásokat a következő email címen várjuk (a tárgynál kérjük feltüntetni: „Tanáromnak szeretettel”)

gimi60@schillergimnazium.hu

Beküldési határidő: 2023. november 6.

„Majdnem 30!”

Kedves Koleszosok!

A gimnázium idén szeptemberben megkezdte a 60. tanévet. Ebből az alkalomból nagy ünnepségsorozatot tervezünk.

Az újkori kollégium jövőre lesz 30 éves, ezért mi „Majdnem 30!” címmel szervezzük meg a kollégiumi találkozónkat. Az időpont: november 25. 16 óra. (Utána lesz a bál, mely egyben osztálytalálkozóknak ad lehetőséget.) A jelenlegi és a már nyugdíjas Malomvizi Jutka, Majnek Éva és Tóth Eszter kolléganőkkel szeretettel várunk mindenkit, aki a meghatározó diákéveit velünk töltötte és szívesen jön vissza nosztalgiázni.

A program: fotókiállítás, quíz-játék a kollégium történetéből, döntés a 2000-2015-ig írt krónikák sorsáról… kötetlen beszélgetés, emlékezés.

Várom visszajelzéseteket a részvételi szándékról. Minden volt koleszost nagy szeretettel várunk!

s.viragpiroska@gmail.com

A visszajelzéseket 2023. november 16-ig várjuk.