Az Alföldön tekert a Schiller Gimnázium csapata

Az Egy nap a honvédelemért! gondolat jegyében szeptember 22-én, Szentesen tartották az Európai Mobilitási Hét hazai zárórendezvényét. A programokhoz a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége felhívására az idei Tekerj a sereggel! kerékpártúra résztvevői köztük gimnáziumunk 14 tanulója (Németh Csilla tanárnő vezetésével) is csatlakoztak. A sportos nap fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt.

Százhúsz, az ország minden pontjáról érkezett felnőtt és nagyjából ugyanennyi helyi diák érkezett kerékpárral az Európai Mobilitási Hét hazai zárórendezvényére, Szentesre. A sportolókat Kunszt Gábor, a honvédelmi miniszter sporttanácsadója és Szirbik Imre, a házigazda város polgármestere köszöntötték, és Kővágó Zoltán diszkoszvető olimpikonnal, a 2015-ös Katonai Világjátékok bajnokával együtt kívántak részükre balesetmentes, kellemes kerekezést.

A mezőny rendőrségi felvezetéssel és az MH Katonai Rendészeti Központ rendészeinek biztosítása mellett indult el a 84 kilométeres, Szentes – Csanytelek – Ópusztaszer – Csanytelek – Csongrád – Szentes útvonalú túrára. Az útvonalak kijelölésekor a szervezők elsősorban arra törekedtek, hogy a túrázók megismerhessék a környék nevezetességeit, az alföldi őszi szépségét, az árterek élővilágát és „találkozhassanak” a Tiszával. Az úti cél, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark kiválasztásának is volt aktualitása, a Feszty-körkép Alapítvány ugyanis a 2016. esztendőt Feszty Árpád születésének 160. évfordulójának tiszteletére Feszty-emlékévvé nyilvánította. Az eredetileg a Magyarok bejövetele címet viselő monumentális körképet a túra résztvevői közül sokan most csodálhatták meg először a kiállításának eredeti helyszínén.

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonáinak köszönhetően azonban a mostani túra igencsak rendhagyónak bizonyult. A kerékpárosok ugyanis kétszer keltek át a Tiszán – az átkelést a műszaki katonák szóhasználatával kell érteni: odafelé egy pontonhídon haladt át a mezőny, visszafelé pedig PTSZ-ek (kétéltű járművek) szállították a folyón a bicajosokat.