Európai Uniós verseny általános iskolások részére

Európai Uniós verseny általános iskolások részére
a Friedrich Schiller Gimnáziumban

2018. május 29-én iskolánkban megrendezésre került egy EU-s témájú verseny általános iskolás diákok számára. A Schiller Gimnázium, mint az „Európai Parlament Nagykövet Iskola”-ja lehetővé tette, hogy három intézmény tanulói összemérhessék tudásukat egymással. Érkeztek gyerekek Piliscsabáról a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskolából, Pilisvörösvárról a Vásár téri Általános Iskolából, és a Schiller Gimnázium tanulói is részt vettek ezen a játékos tudáspróbán.

A versenyt Kemény Ágnes, a Pest Megyei Önkormányzat Külügyekkel foglalkozó referense nyitotta meg, aki kitért az EU-val kapcsolatos rendezvények fontosságára. A versenyfeladatokat a Junior-Nagykövetek állították össze, Kiss Csilla 12. c osztályos tanuló vezetésével. A feladatok több EU-s témakört öleltek fel, volt szó zenéről, pénzről, európai fővárosokról. Az első megmérettetés a csapatok bemutatása volt. A versenyzők kreatív ötletekkel prezentálták a csapataikat. Valakik plakáttal, valakik EU-s hasonlatokkal, valakik pedig egy rövid ismertetővel tették meg ezt. A kreatív feladat után a lexikális tudásra is kíváncsiak voltak a verseny szervezői. A küzdelem mindvégig szoros volt, amiből kiderült a zsűri számára, hogy a pest megyei diákság foglalkozik az EU ügyeivel. Iskolánk kifejezetten büszke lehet diákjai eredményeire, ugyanis két dobogós helyen végzett csapat a Friedrich Schiller Gimnáziumból került ki. A harmadik helyen a Hauckosok (Piliscsaba) zártak, a másodikon a Kígyózó Kígyók (Schiller) végeztek, míg az első helyet a 7. b osztály csapata az EU-csillagai (Schiller) érték el. A verseny első helyezett csapata hihetetlen pontszámmal nyerte el az első helyet, 68 helyes választ adtak a 70 kérdésre. Az eredményhirdetés után Kemény Ágnes a gimnázium Junior-Nagyköveteinek is megköszönte a verseny szervezésében nyújtott munkájukat.

A Friedrich Schiller Gimnázium idén először rendezett versenyt általános iskolásoknak EU-s témakörben. A vetélkedő sikere miatt az elkövetkezendő években is szeretnének az EU-s szakkör tagjai hasonló eseményeket szervezni!

 

Rezsnyik Bálint, 11. a osztály