Föld napja a Schiller gimnáziumban.

Van egy nap, amikor világszerte milliók emelik fel hangjukat a Bolygónk védelméért.

Az Amerikában elindult Föld Napja Mozgalom, a 20. század végére az egész világon elterjedt mozgalommá nőtte ki magát. Milliók emelték fel hangjukat a környezetvédelemért és a föld védelméért.

Magyarországon a Föld Napja Alapítvány a világon az elsők között csatlakozott a mozgalomhoz.

Április 22-én minden évben észlelhetjük, hogy a Föld Napja van. Ilyenkor az emberek fákat ültetnek, hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére, felvonulásokat tartanak vagy iskolai papírgyűjtést szerveznek.

Így tesz Iskolánk Diákönkormányzata hosszú évek óta minden áprilisban. Idén is lehetősége van az osztályoknak egy kis plusz pénzhez jutni és tenni a környezetünkért.

Kedves Diákok!

A Föld napja (április 22.) alkalmából a DÖK idén is papírgyűjtést szervez. Április 24-től (hétfő) április 28-ig (péntek) naponta kétszer, reggel 7:00 és 7:55, valamint délután 14:30 és 16:00 között lehet mérésre leadni osztályonként a gyűjtött papírt.

A mérlegelésre az udvaron hátul, a konténer közelében, a Petőfi utcai nagykapunál kerül sor.  A konténer április 28-án délelőtt kerül elszállításra az addig összegyűjtött mennyiséggel, így pénteken már csak reggel 7:55-ig lehet papírt hozni.

A papírgyűjtés hasznossága mellett egyben ez egy verseny is az osztályok között.

Az osztályonként összegyűjtött papír súlyáért kapott összeget (1 kg = 23 Ft) helyezésenként más-más arányban kapja vissza az osztály. Az első helyezett az összeg 100 %-át, a második a 80 %-át, a harmadik a 70 %-át. A többi résztvevő osztály az általuk gyűjtött papírért járó összeg 50 %-át kapja meg. Amennyiben 3 tonna felett lesz a konténer, a részesedés arányát növeljük.

Idén is lehet hullámkartont hozni, de külön lehet csak a konténerbe tenni. A mérés és a tárolás miatt kérjük az újságokat és a hullámkartont külön-külön kisebb  kötegenként összekötve vagy zsákban hozni.

            Reméljük, minél több osztály aktívan részt vesz a papírgyűjtésben.

 

Iskolánkban a szelektív hulladékgyűjtés is egyre nagyobb figyelmet kap. A folyosókon 6db kuka várja a diákokat, melyekbe műanyagot, fémet és italos kartont lehet dobni. A diákok környezettudatosságát mutatja, hogy háromhetente közel 1000 liter, általában több mint 10 zsák szelektív hulladék gyűlik össze. Ami néha nem működik, hogy a palackok nincsenek összenyomva, így több helyet foglalnak el és nem utolsó sorban nem is vihetné el a kukás autó. Ezért mindenkit kérünk: TAPOSSA LAPOSRA:)

A következő hetekben a kollégium folyosóin, a 104-es, a 212-es terembe találkozhatnak majd a diákok új szelektív kukákkal. A nagytanáriba is jut majd egy szelektív kuka. Az új kukák egy Pilot-Program részei lesznek. Amennyiben sikeresnek bizonyul a jövőben egyre több teremben lesz majd szelektív kuka kihelyezve.

Néha elcsépeltnek hangzik a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés témája, de még mindig egyszerűbb lokális lépéseket megtenni, mint egy új Földet keresni…

Kovács Domokos 10/b

DSCF0042 DSCF0031