„Hiányzol!“

Így kezdődik a Lesefuchs-verseny négy megvitatandó könyvének egyike. A DSD-iskolák Budapesten megrendezett német nyelvű irodalomversenyén Biszák Otília képviselte iskolánkat. Nem volt könnyű dolga, hiszen először is nem csak, hogy el kellett olvasnia négy, irodalmilag nagyrészt igényes ifjúsági regényt, hanem a verseny napján a budapesti Deutsche Schule színpadán öt másik diákkal kellett beszélgetnie a regények cselekményéről, tematikájáról illetve irodalmi formájáról.  Otília dolgát Anka Judit tanárnő könnyítette meg, aki sokat gyakorolt vele a verseny előtt.

Budapesten először mindenki bemutatott egy szabadon választott könyvet és elmondta, miért ajánlja másoknak is. Ezután a versenyen résztvevő könyvmolyok válaszoltak a műsorvezető, Susan Kersten (ZfA Pécs) kérdéseire. Többek között megtudhattuk, megtudhattuk, ajánlanák-e a könyveket magyar tizedik-tizenegyikeseknek, illetve milyennek látják Németországot a regények alapján. A három elődöntő után a döntőbe a hat legjobban vitázó diák jutott. Közülük került ki a győztes, 2018 könyvmolya.

Otília ugyan nem jutott be a döntőbe, de a német ifjúsági irodalom és a német nyelv iránti érdeklődését és elkötelezettségét egy négyhetes németországi ösztöndíjjal jutalmazták, aminek nagyon örült – és mi is.

 

„Lesefuchs“ (könyvmoly): német nyelvű verseny Közép– és Kelet-Európa DSD-iskoláinak tanulói részére. A versenyt Németország Külügyminisztériuma finanszírozza a ZfA-n („Zentralstelle für das deutsche Auslandsschulwesen“) keresztül.

Text: Bernd Plambeck
a ZfA/Bonn vendégtanára

Fordítás: Anka Judit

Fotos: Richárd Gúth