Jugend debattiert international – az Osztrák Iskolában

Alig ért véget a „Jugend debattiert international” verseny nálunk, a Schillerben, máris kezdődött a következő forduló, aminek idén a Budapesti Osztrák Iskola adott otthon. Kiss Dávid és Kovács Domokos állt hat másik erős vitázóval, a Budapesti Osztrák Iskola, a Budapesti Német Iskola és a soproni Berzsenyi Gimnázium két-két diákjával szemben.

A vitakérdéseket idén jól választották. Az első vita arról szólt, hogy a magyar iskolákban bevezessék-e a sportlövészetet mint tantárgyat, a második pedig arról, hogy a magyar iskolákból ki kell-e tiltani a mobiltelefonokat. A két kérdéssel már az iskolai felkészülés során azonosulni tudtunk, jól fel tudtunk készülni. Természetesen a „házivitákhoz” képest kicsit más publikum előtt három másik diákkal vitatkozni, akit az ember csak épphogy ismer: talpraesetten, tárgyi tudással, egymásra megfelelően reagálva.

A második fordulóban a véletlennek köszönhetően a mobilos kérdésről mindkét diákunk egymás mellett vitázhatott a pro oldalon, ami látszólag is biztonságot adott nekik. Végül Domokos továbbjutott az országos selejtezőbe, ami április közepén a Goethe Intézetben kerül megrendezésre. De Dávid is örülhet: neki egy háromhetes németországi ösztöndíjat ítéltek oda.

 

Bernd Plambeck
a ZfA/Bonn vendégtanára (fordítás: Kiss Dávid)

A „Jugend debattiert international” egy nyolc közép- és keleteurópai országban megrendezésre kerülő németnyelvű középiskolai vetélkedő, ami a diákokat politikával és társadalommal való témák kritikus megközelítésére sarkallja. A német nyelvű vitatkozás a résztvevők nyelvtudásán kívül egyéb kompetenciákat is fejleszt, amiket könnyen felhasználhatnak az iskolai oktatás egyéb területein is.

A versenyt a „Zentralstelle für das deutsche Auslandsschulwesen” és egyéb német szervezetek finanszírozzák.