A mosbachi duális főiskola (DHBW) partneriskolája lettünk

Egy meleg tavaszi napon német rendszámú Volkswagen gördült be gimnáziumunk kapuján, amelyet a baden-württembergi Duális Főiskola (DHBW) logója díszített. Az autóból Stefan Riedl, a főiskola nemzetközi összekötője szállt ki, aki azért tette meg a 900 km-es utat, hogy átadja a főiskola és a Schiller Gimnázium partnerségéről szóló okiratot.

A duális képzés lényegét minden végzős diákunk ismeri, hiszen ez a téma nemcsak a DSD II-vizsga ismeretanyaga közé tartozik, hanem a gimnázium több végzett tanulója vesz részt duális képzésben, pl. Berlinben, Heilbronnban vagy akár a baden-württembergi Bad Mergentheimban. A duális képzés sikere az elméleti és gyakorlati szakaszok váltakozásában rejlik. Az sem elhanyagolható tény, hogy a jó eredményeket elérő diákoknak nagy esélyük van arra, hogy a gyakorlati képzést vezető cég a letett BA vizsga után alkalmazza, és akár magyarországi telephelyére is delegálhatja őket.

És hogy miért éppen ránk esett a német főiskola választása? Ennek egyik oka az, hogy a 11. évfolyamon évek óta zajlik német nyelvű továbbtanulási tanácsadás, valamint diákjainknak lehetőségük van arra, hogy pályázat keretében töltsenek el egy hetet a wilhelmshafeni Jade Főiskolán.  Pályázhatnak továbbá egy nyári három hetes ösztöndíjra, melynek keretében nyelvtanfolyammal egybekötve ismerkedhetnek meg a német duális főiskolával és a programban részt vevő vállalatokkal. Az általunk javasolt két tanuló közül egy biztosan megkapja ez utóbbi lehetőséget, aki esetleg már egy duális képzésre szóló szerződéssel a zsebében kezdheti meg a 12. évfolyamot…

Bernd Plambeck, vendégtanár és ZfA- szaktanácsadó

DHBW_im _gespräch DHBW_logo