Nemzetiségi gólyatábor 2017

  1. augusztus 25-én reggel 82 gólya, és 8 tanár izgatottan várta, hogy kezdetét vegye az idei nemzetiségi gólyatábor, amely során az új tanulóknak nemcsak arra volt lehetőségük, hogy megismerjék osztálytársaikat és tanáraikat, hanem sok érdekes programon is részt vehettek.

A névsorolvasást és a tájékoztatást követően az 4 osztály indult el Veszprémbe, ahol rövid autóbuszos városnézés után az állatkertben tett látogatást a csoport. Délután a program Herenden, a Porcelánmanufaktúrában és Múzeumban folytatódott, ahol a tanulók a porcelánkészítés rejtelmeiről tudhattak meg többet. Ezután már Városlődre, a tábor helyszínére utazott tovább a csapat. A szállás elfoglalását és a vacsorát követően a diákok osztályfőnökiest keretein belül ismerhették meg jobban osztálytársaikat és osztályfőnöküket.

Az ezt követő három napban a programok a táborban kerültek megrendezésre. A reggeli torna mellett számháború, foci- és kosármeccs, valamint ügyességi feladatok során volt lehetőségük sportolásra. Délelőttönként kisebb csoportokban játékos nyelvi feladatokkal bővíthették német nyelvtudásukat, fejleszthették szókincsüket, hogy mielőbb ráhangolódjanak a gimnáziumban zajló német nyelvű oktatásra. A játékos németórák után sétát tettek Városlődön, ahol megtekintették a község főbb nevezetességeit, miközben feladatsort is megoldottak.

Délutánonként és esténként olyan feladatok is vártak a diákokra, melyek segítették a magyarországi német kultúra megismerését, a nemzetiségi kultúrához való pozitív kötődés kialakulását. Többek között a gólyák népi játékokat próbálhattak ki, német nyelvű dalokat és néptáncot tanultak, nemzetiségi életeket kóstolhattak, hajviselet készítését gyakorolhatták, népviselettel kapcsolatos kvízt oldottak meg.

Nagy hangsúlyt kapott egy színdarab készítése és előadása, melynek témája a magyarországi németek hagyományai volt.

Utolsó este a tábortűz mellett minden diák letette a gólyaesküt, majd a megtanult német dal és tánc közös próbája következett, mivel ezzel a műsorral mutatkoztak be a gólyaosztályok a gimnázium többi tanulója és tanára előtt az évnyitón.

Augusztus 29-én a reggelit és a pakolást követően a csapat elhagyta Városlődöt, és az utolsó napot Pápán töltötte. Az Esterházy kastélyban múzeumpedagógia foglalkozáson a barokk életről, zenéről, öltözködésről, táncról tudtak meg többet a diákok. A Kékfestő Múzeumban betekintést nyertek a kékfestő mesterség rejtelmeibe, megismerhették a munkafolyamat minden állomását, és a mai napig működőképes gépeket. A Szent István templomban tett látogatás után hazaindultak Pilisvörösvárra, ahova már barátságokat kötve és élményekben gazdagon érkeztek meg.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy pályázati keretből támogatta a tábor sikeres megrendezését.