Vitázni tudni kell!

A már több éves hagyományt követve idén februárban is megrendezésre került a „Jugend debattiert International” iskolai fordulója. Sok, szám szerint 9 új és elszánt jelentkezővel kezdtük meg a felkészülést a vitára év elején dr. Gór Szilvia és Bernd Plambeck vezetésével. A 9-ből a 4 legtapasztaltabb, Biszák Otília, Kiss Dávid, Kovács Domokos és Bácskay Simon vehetett részt végül az iskolai döntőn. A vita egy nehéz témában folyt, azt kellett megvitatni, vajon az EU-ban a kettős állampolgárság jogát meg kell-e szüntetni.

Mint mindig, most is 2-2 diák képviselte a pro és a contra oldalt. Hogy ki melyik oldalon vitázik, azt véletlenül sorsolják ki közvetlenül a verseny előtt. Miután ez megtörtént, 20 percet kapnak a résztvevők a felkészülésre. A vita szigorúan szabályozott, külön bevezető-, vita- és zárórészre oszlik. A helyes német nyelvhasználat kevésbé, a strukturált beszéd, az egymásra való korrekt reagálás annál fontosabb.

Végül Dávid és Domokos került ki győztesként az iskolai versenyből. Rájuk vár a nemes feladat, hogy március közepén iskolánkat képviseljék a Budapesti Osztrák Iskolában megrendezésre kerülő regionális döntőn.

Erős érveket kívánunk a döntőre, szorítunk nektek!

Bernd Plambeck (Kiss Dávid)

a ZfA/Bonn vendégtanára

A „Jugend debattiert international” egy nyolc közép- és keleteurópai országban megrendezésre kerülő németnyelvű középiskolai vetélkedő, ami a diákokat politikával és társadalommal való témák kritikus megközelítésére sarkallja. A németnyelvű vitatkozás a résztvevők nyelvtudásán kívül egyéb kompetenciákat is fejleszt, amiket könnyen felhasználhatnak az iskolai oktatás egyéb területein is.

A versenyt a „Zentralstelle für das deutsche Auslandsschulwesen” és egyéb német szervezetek finanszírozzák.