9 nap Altenkirchenben

2018. május 21. és 28. között iskolánk 19 diákja látogatott el Mirk tanárnő és Méhes tanár úr kíséretében Altenkirchenbe, az iskoláink között immáron 17. éve működő cserekapcsolat keretein belül.

Ebben az évben az altenkircheni Westerwald Gymnasium tanárai a „Víz” témakörben szerveztek színes programokat diákjainknak. A gyerekek igazán szép és gazdag pillanatokat éltek meg a bő egy hét alatt. A víztoronyban berendezett interaktív múzeum megtekintése, egy patak élővilágának az elemzése, csobbanás a kölni Aquaparkban, kenuzás a Lahn folyón csak néhány esemény a szép élmények közül.

A programok sokszínűségét a családokkal eltöltött hétvége koronázta meg. A tanulók lelkesen mesélték élményeiket a hosszú úton hazafelé. Sokat beszéltek németül, s különösen nagy öröm volt számukra, hogy mindezt nyelvi környezetben tehették, növelve ezzel a nyelvtudáshoz elengedhetetlen önbizalmukat.

Néhány kiragadott diákvélemény a németországi élményekről:

„Kora reggel indultunk a Duisburg mellett található „Aquiras” múzeumba, amely egy víztoronyban található. Az interaktív kiállítás a „Virtuális víz” címet kapta. Kisebb csoportokban 14 állomáson keresztül ismerhettünk meg olyan érdekes dolgokat, hogy miként működik egy víztorony, vagy milyenek a vízhasználati szokásai az embereknek.”

„Hétfőn reggel a Lahn folyóhoz utaztunk. Nagy kihívás előtt álltunk, hiszen 16 kilométer hosszú folyószakaszon 2-,3- és 4-fős kenukban kellett eveznünk. Csodaszép volt a folyó menti táj az igazán tikkasztóan meleg időben. Különösen tetszett, hogy a folyón való tovább haladáshoz háromszor is nekünk kellett a zsilipeket kinyitni és bezárni. A szakasz végén szinte mindenki csobbant egy hatalmasat a folyóban.”

Köszönjük szépen a program támogatását az Emberi Erőforrások Minisztériumának.