Az Európai Unió az ifjúságért – tematikus nap

A 4 for Europe verseny regionális döntőjében első helyen végző Ebihalak csapat (Oláh Réka, Kollár Anna, Dobin Anett és Bori Bianka) nem csak egy prágai utat nyert, hanem egy tematikus Európa-nap szervezését is. Így hát a versenyt követően, már másnap rögtön nekiláttunk a szervezésnek.

Az ifjúságpolitika köré épülő EU-napon rengeteg fantasztikus élményt és még több tapasztalatot gyűjthettünk és külön öröm volt, hogy a diákok nagy része pozitívan állt a rendezvényhez.

Az EU-napról készült videót ezen a linken tekinthetik meg.

A nap folyamán egy általunk összeállított menetrendet követett az iskola.

A 7-10. évfolyamok külön-külön vehettek részt egy 45 perces foglalkozáson, melyet egy interaktív tájékoztatóval kezdtünk az ifjúság lehetőségeiről és jövőjéről az EU-ban. Majd egy német nyelvű plakátot kellett készíteniük a résztvevőknek, melyen a véleményüknek és az elvárásaiknak kellett szerepelni a jövő Európájáról. A sok ülés után az óra utolsó harmadában átmentünk a tornatermekbe és a diákok kipróbálhatták magukat a zászlóviadalon. Nem csak a gyorsaság számított, hanem az EU-s zászlók ismerete is.

Mindeközben a harmadik órában a 11-12. évfolyam Szlovik Péterrel részt vett egy moderált beszélgetésen, majd a negyedik órában Szalay Sárától hallhattak egy tájékoztatót az ifjúságpolitikáról, mely végén egy érdekes Kahoot játékkal ellenőrizhették le a diákok a tudásukat.

Az ötödik órában minden osztály öt delegáltja tesztelhette tudását az Európai Unió ifjúságpolitikájáról a „Milliós játszmán”.

Természetesen a szünetekben sem maradtak a diákok feladat nélkül, hiszen szerdától – péntekig 36 ebihalat kutathattak az egész iskola területén. A kékeken kérdések, míg a zöldeken válaszok szerepeltek, így nem volt elég megtalálni őket, hanem párosítani is kellett. A megoldásaikat egy QR kód segítségével egy Google űrlapon keresztül juttathatták el hozzánk. Minden helyes kitöltő történelem kisötösben részesült és a leggyorsabb helyes kitöltő ezen felül egy pizzautalvánnyal is gazdagodott a Gondola Étterem és Panzió jóvoltából.

A hetedik órában végre a várva várt eredményhirdetés következett, mely során megannyi elképesztő ajándékot tudtunk átadni a rengeteg szponzorunknak köszönhetően. A zászlóviadal abszolút győztese a 9.N osztály volt, akik a pomázi Szökő Cukrászda felajánlásából egy hatalmas tortát nyertek. A „Milliós játszmán” a kisebbek bizonyultak felkészültebbnek, mivel az első helyezett a 7.B osztály lett, akik egy budapesti osztálykirándulás mellett tengernyi aprósággal távozhattak. A 9.B lett a második és nem sokkal lemaradva a 7.A következett. A második és harmadik helyezettet sem engedtük el ajándék nélkül, ők vegyes csomagokat kaptak a felajánlásokból. Illetve az Ebihalak helyes kitöltői között is kisorsolásra került négy darab kávéutalvány a Mozaik kávézó és néhány könyv a Bander Book felajánlásával. További támogatóink között szerepel a Schiller Forum, a Krausz, az Eirich, a Pizza di Feco, a Tehetséges Gyermekekért Alapítvány, az Írók Boltja, a Könyvbox Könyvesbolt, a Dachser, az Európa Pont és az ICO Zrt.

Az EU-nap támogatóinak ezúton is szeretnénk megköszönni a felajánlásaikat és segítségüket!

Összességében állíthatjuk, hogy az egész iskolát sikerült megmozgatni az EU-nap során, viszont ezt mi négyen lányok egyedül nem tudtuk volna véghez vinni, így szükségünk volt „néhány” segítőre. Szelényi Péternek, Rácz Dávidnak, Kerékgyártó Richárdnak, Hadnagy Ádámnak, Prokópius Fanninak és Mecseki Enikőnek végtelenül hálásak vagyunk. A sportvetélkedőn segítő tanárok között szerepelt Friedl-Aliczky Barbara, Szmetana Balázs, Kertészné Németh Csilla, Ónodi Zoltán és Vincze Ákos. A napot Czibolya Virág, Papp Márton és Faragó András örökítette meg.

Bori Bianka 11.E