A berlini fal lebontásának 30. évfordulója – kirándulás a német fővárosban

A Deutsch-Ungarisches Jugendwerk jóvoltából iskolánk néhány tanulója részt vehetett a berlini fal leomlásának 30. évfordulójának alkalmából megrendezett ünnepségen a német fővárosban.

A landolást követően megtekintettük az East Side Gallery-t, amit egy svédasztalos vacsorával egybekötött fogadás követett, ahol más országok fiataljaival találkozhattunk, a napot pedig egy rövid városnézéssel zártuk.

A következő napon a berlini falról szóló bemutató rendezvényen vettünk részt, ami az Európai Unió jövőjéről szóló kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, s amelynek során az angol diákok beszámoltak a Brexitről is. Délután különböző kreatív feladatok megoldásában vettünk részt. Plakátok készültek a falbontás témájában, voltak, akik egy fa és karton házat raktak össze, néhányan pedig a megemlékezés előkészületeiben szorgoskodtak.

A következő, egyben utolsó napunkat, bátran nevezhetem a legmozgalmasabbnak. A megemlékezésen Angela Merkel, kancellárnő és a V4-es országok államfői is jelen voltak. Az üdvözlőbeszéd után egy csoport elénekelte a Gedanken sind frei című dalt, míg a V4-es országokból jómagam és iskolánk tanulója Prokópius Gergely mondtunk beszédet. Ezt követően mindenki tűzött egy szál rózsát a berlini fal megmaradt részébe, majd gyújthattunk egy gyertyát.

A rendezvény után megnéztük a brandenburgi kaput és a Checkpoint Charlie-t, a napot pedig egy séta zárta a Bundestag épületében. A kupolából csodálatos kilátás nyílt az egész városra. Este még sokat beszélgettünk más országok fiataljaival.

Hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen a rendezvényen, egy életre szóló emlék marad.

Czető Szabolcs 10.b