CSEREKAPCSOLAT: ALTENKIRCHEN – PILISVÖRÖSVÁR

                                                 

                                                   2023.05.09-05.16.

A Westerwald Gimnázium (Altenkirchen) és a Friedrich Schiller Gimnázium (Pilisvörösvár) között 2001 óta működik diákcsereprogram. Idén 21. alkalommal utazhattak iskolánk diákjai Alternkirchenbe, mivel a pandémia miatt néhány látogatás sajnos elmaradt. 2023-ban 15 magyar és 15 német diák vett részt a programban. Idén a hetedik, nyolcadik, kilencedik, tizedik és tizenegyedik osztályos tanulók vehettek részt az utazáson. A magyar diákok hét napot töltöttek Németországban, ahol különböző családoknál szállásolták el őket. Ebben az időszakban az őket vendégül látó német diákok iskolai óráin is részt vettek. Mivel a Friedrich Schiller Gimnáziumban több tantárgyat, mint például a matematikát, történelmet, földrajzot, népismeretet, művészettörténetet, etikát német nyelven tanulják a diákok, az altenkircheni iskolai órák sem jelentettek nekik problémát. A tanárok bevonták őket az órákba, feladatokat kaptak, jól tudtak együtt dolgozni német partnereikkel, sőt még házi feladat is jutott nekik. Diákjaink nagyon élvezték az órákat, gyakorolhatták a német nyelvet, elmélyítették nyelvtudásukat, és megtapasztalhatták a németországi iskolai élet sajátosságait is.

A szabadidős programok az „Egészséges táplálkozás” témakörében zajlottak, ami nagyon érdekes volt diákjaink számára. Az idősebbek már rendelkeztek némi tudással a témáról, a fiatalabbak pedig előre felkészültek erre a programra. A diákok nemcsak az egészségtudatos táplálkozással kapcsolatos új ismereteket sajátíthattak el, hanem betekintést nyerhettek a korszerű, állatbarát és hatékony élelmiszer-előállításba is. A városi túrák életkoruknak megfelelőek és informatívak voltak. A hallottakat és látottakat az iskolában csoportmunka keretében dolgozták fel. Az eredmények bemutatása nagy élményt jelentett nekünk, kísérőknek is, valamint a fogadó szülőknek és minden résztvevőnek.

A hét programja:

Németországi tartózkodásunk első estéjén hosszú utazás után a Westerwald-Gimnáziumban vártak bennünket. A köszöntés után bemutattuk a magyar diákoknak német partnereiket, majd a rövid ismerkedési estet követően közösen megtekintettük az evangélikus templomot. A második napon, május 10-én az egész csoportot a Westerwald Gimnázium iskolavezetése fogadta, majd óralátogatás, aztán ebéd következett. Délután lehetőségünk volt a Höfer tehenészet és biogazdaság megtekintésére. Nagy élmény volt számunkra, hogy betekintést nyerhettünk a közvetlen értékesítéssel is foglalkozó családi vállalkozás munkájába, amit nagy odafigyeléssel és komoly szaktudással vezet a Höfer család. Itt megismerkedhettünk a hagyományos, kézműves tejtermeléssel. A túra nemcsak nagyon tanulságos volt a gyerekek számára, de élvezték a borjak simogatását, a tehénfejés lehetőségét és még a traktorokat is kipróbálhatták a tanulók. A program végén egy kis kostolóval is kedveskedtek nekünk a házigazdáink a cég termékeiből.

Május 11-én, csütörtökön kellemes kirándulást tettünk Achenbe, ahol történelmi ismereteink a város és a katedrális történetén keresztül bővültek. A városlátogatás hozzájárult a diákok aktuálpolitikai neveléséhez, mert ekkor adták át a városban a Nagy Károly-díjat. A belvárosban találkoztunk a Friedrich Schiller Gimnázium egykori diákjával, Kovács Domokossal is, aki 2017-ben Németországban volt velünk cserediákként ezen a programon, és ezúttal megkapta az Ifjúsági Magyarországért Díjat.

Másnap a Mayschoß borgazdaság és az ahrweileri római villa bortermelésével ismerkedhettünk meg. Ezt követően éjfélig a Westerwald Gimnázium tehetségkutató versenyén, a „Varietén” vettünk részt. Az előadásban szerepelt egy diákunk, Klein Léna is, aki a helyi iskolai zenekarban furulyázott.

A diákok a hétvégét vendéglátó családjukkal töltötték, különféle dolgokat csináltak, a legtöbben Bonnba és Kölnbe mentek, de szerveztek túrákat, hegymászó, erdő- és uszoda-látogatásokat is.

Május 15-én a program az iskolában minden tanuló számára két biológia órával kezdődött, ahol az egészséges táplálkozás legfontosabb szabályait ismertették és határozták meg. A beszélgetés után a tanulók bio alapanyagokból készült egészséges ételeket fogyasztottak. Ezt követően órarend szerint zajlottak az órák, délután pedig a Westerwaldi sörgyárba látogattunk el. A diákok minden fontos információt megkaptak a sörgyártással kapcsolatban. A túra érdekes felépítésével végig sikerült a tanulók érdeklődését fenntartani. A napot a vendéglátó szülőkkel együtt töltött közös est zárta, ahol a diákok beszámoltak a hét élményeiről, kalandjairól.

Május 16-a volt az utolsó napunk. Miután elbúcsúztunk az iskola vezetőségétől, a tanári kartól és a német diákoktól, egy közös egészséges bio-reggeli után, elindultunk Magyarországra. Hazafelé megálltunk Ausztriában, ahol a melki apátságot tekintettük meg.

A magyar diákok kiválóan illeszkedtek be a fogadó családok hétköznapjaiba. A német házigazdák nagyon nyitottak, barátságosak és figyelmesek voltak. A partnerek sok mindent együtt csináltak, például: séta a környéken, kártyaparti vagy társasjáték a családdal. A családok remek programokkal várták vendéglátó gyermekeiket a hétvégén, a magyar diákok pedig nagyon jól érezték magukat a párjukkal ezekben a napokban. Ezen mozgalmas napok után, nem volt könnyű a búcsú. Reméljük, hogy a német diákoknak és tanáraiknak, Josef Kiss úrnak és Ricardo Behr úrnak, ilyen, kihívásokkal teli és érdekes programot tudunk kínálni a szeptemberi visszatérő látogatásuk alkalmával. Ezúton szeretnénk megköszönni a Miniszterelnökség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül biztosított anyagi támogatását, segítségük nélkül nem tölthettük volna el ezt a csodálatos hetet Altenkirchenben.

Mirk Ágnes és Nick Andrea