Demokráciajáték 2022

Iskolánk hagyományaihoz hűen a 2022. szeptember 28-án is részt vett az Országgyűlési Múzeum által szervezett Demokráciajátékon, méghozzá ezúttal is elsöprő lelkesedéssel és sikerrel. Mint ahogy azt már megszoktuk Jeskó Rita tanárnő ezúttal is egy remekül működő csapatot rakott össze körülbelül kettő héttel az esemény előtt. Frakcióvezetőként idén is Rácz Dávid (12.b) állt helyt, aki a felkészítésben és a frakció összefogásában remekelt és a régebbi csapattagok is megőrizték korábbi szerepüket: Kerékgyártó Richárd (12.b) mint vezérszónok, Hadnagy Ádám (12.b) mint szóvivő. Ám idén a csapat számos új taggal is kiegészült a tizenegyedik évfolyamból. 

“Hát én aszondom (sic!), én az új csapaton azt látom, hogy teljesen betöltik azt a fajta szerepet, ami egy ilyen frakcióba kell. Fontos tudni, hogy ebben a játékban mindig vannak olyan szerepek, amit be kell tölteni, kell valaki, aki képes egybe tartani a csapatot, kell valaki adja a hangulatot, aki meg tud nyilvánulni. De ugyanígy kellenek olyanok is, akik a háttér információval foglalkoznak, tehát lényegében a dolog szakmai részével. Kellenek azok, akik tudnak mindent, de kellenek azok is, akik felületesen tudnak mindent, de cserébe lelkesen felszólalnak.” (Rácz Dávid – frakcióvezető)

“Az idei játék alatt rengeteg új, tehetséges diákot ismertem meg, akikkel tökéletesen tudtunk együttműködni, a hangulat mindig jó volt és azon kívül, hogy a program alapos kutató munkával és felkészüléssel járt, egyszerre volt teljesen szórakoztató és egy igazi élmény. A tizenegyedik évfolyam diákjai kitűnő munkát végeztek és én nagyon élveztem a velük eltöltött időt.” (Hadnagy Ádám – szóvívő)

Az idei demokráciajáték törvényjavaslatát Az online térben történő gyermekkori bántalmazás visszaszorításáról” a kormánypárt nyújtotta be. Ám a javaslat megannyi pontja – annak ellenére, hogy a jó célt szolgálná – sértette a diákok személyiségi jogait. Mivel iskolánk idén az egyik ellenzéki párt szerepét kapta meg, a vita során gyakran merültek fel orwelli hasonlatok, megannyi metafora és ütős érvelések, amelyek segítségével a Tavaszi Megújulás Szövetsége frankciónk elérte, hogy az általunk kifogásolt pontok módosításra vagy elvetésre kerültek. 

“Nekem nagyon tetszett, olyan jól meg volt csinálva, szép volt a parlament… és 420 forint az euro.”

“Erről a törvényről könnyű volt vitázni, hiszen annyi helyen lehetett megtámadni, amennyin csak lehetett. Nagyon élveztem szóvivőnek lenni.”

“A csapat nagyon jól össze volt kovácsolódva és még úgy is, hogy kevés időnk volt felkészülni, sikerült jól együttműködnünk és véghez vinni a célunkat.” (Halász Lívia – Szóvivő)

Összegezve elmondhatjuk, hogy a Schiller Gimnázium rendszerint jól felkészül és fantasztikusan teljesít a játékokon és immár biztosak vagyunk benne, hogy a következő osztályok tovább fogják vinni ezt a hagyományt.

Hadnagy Ádám, 12. b