Demokráciajáték az Országházban

Idén 2021. október 21-én is megrendezésre került az Országgyűlési Múzeum által szervezett Demokráciajáték az Országházban, amelyen örömmel jelenthetem be, hogy iskolánk tanulói, történetesen a 11. évfolyam diákjai is részt vettek és nem is akármilyen teljesítménnyel. De ne szaladjunk ennyire előre. Azoknak, akik még egyáltalán nem hallottak a Demokráciajátékról: A Demokráciajáték gyakorlatilag egy hatalmas, közös szerepjáték a törvényhozás témájában. A játékon négy gimnáziumból indultak csapatok, összesen 20-20 fő, kiegészülve a kísérő tanáraikkal. Mind a négy csapat 1-1 fiktív pártot képviselt, akiknek a kormánypárt nevében benyújtott törvényjavaslatról kellett vitázniuk, megszavazniuk vagy annak módosításra, esetleg teljes elutasításra törekedniük.

Történetünk itt veszi fel a fonalat, mikor is körülbelül 3-4 héttel az esemény előtt Jeskó tanárnő megkeresett minket és felajánlotta ezt a lehetőséget. Természetesen igent mondtunk, mivel nagyon jól hangzott a program, ám jobb esetben hosszabb felkészülési idő áll a csapatok rendelkezésére, mint amennyivel mi gazdálkodhattunk. Három, de sokkal inkább két hetünk volt erre. A kezdeti nehézségek ellenére végül egy olyan csapat állt össze, akik – túlzás nélkül mondhatom –  megcsinálták a lehetetlent.

Az Ősz-ülők társaságaként indultunk a játékra, és kormánypártunk célja az volt, hogy Magyarországon kötelezővé tegyük a chippeltetést, azaz, hogy kötelezően minden magyar ember egy – általunk beültethető okos eszközként emlegetett – chipet kapjon, amely így elősegíti az egészségügyet és később megannyi más hasznos funkcióval lát el bennünket.

Persze az ötlettel még mi sem értettünk teljesen egyet, hát még az ellenzék! De kénytelenek voltunk szerepbe rázódni és átalakulni hajthatatlan, törtető politikusokká, akik tűzön-vízen átviszik az akaratukat.

A sietős, de hatékony felkészülésnek meglett a gyümölcse és közösen egy olyan élményben volt részünk, amelyet soha nem felejtünk el. Ez óriási részben Jeskó Rita tanárnőnek köszönhető, aki kiapadhatatlan lelkesedéssel összefogta és támogatta a csapatot egészen az ülésteremig vezető úton és azon túl is. Hatalmas izgalom volt, amikor elfoglaltuk a helyünket a törvényhozó bizottságok termeiben és közösen érvelhettünk a mi álláspontunk mellett. Ám a játék végén hihetetlen dolog történt. Sikerült megszavaztatnunk ezt a lehetetlennek tűnő törvényjavaslatot, csupán aprócska, jelentéktelen módosításokkal. Nem hittük el mikor megtudtuk, hogy az ellenzék végérvényesen beadta a derekát.

Összességében azt kell hogy mondjam, egy remek napot tölthettünk el az Országházban, ahol egy életre szóló élménnyel gazdagodtunk. Diáktársainknak lehetőségük volt a játék ideje alatt interjút és sajtótájékoztatót adni, valamint a plenáris ülésen megvillogtatni érvelési készségeiket. Készen állunk arra, hogy a jövőben is induljunk a játékon, és hasonló eredményeket érjünk el iskolánk büszkeségére! 

Az összefoglalót írta: Hadnagy Ádám, 11. b. osztály

A képeket Ghymes Levente – volt Schilleres diák – készítette, akit imádunk és szeretünk!