Fenntarthatósági zárókonferencia – Nemzeti Ifjúsági Tanács

Világunkban jelenleg számtalan probléma okozója a hulladékfelhalmozás, a túlzott mennyiségben vásárolt, kárba veszett élelmiszer és a természet lassan lebomló termékek általi károsítása. A témával kapcsolatban lehetőségünk volt részt venni egy konferencián, ahol négy, környezetvédelemmel foglalkozó előadó nézőpontját ismerhettük meg. A HUMUSZ Szövetség alelnökét, Merza Pétert, a Munch képviselőjét, Bélavári Virágot, a Pancs csomagolásmentes bolttól Fleischer Juditot, valamint Tóth Andi zero waste tanácsadót hallgathattuk.

Az 1995-ben alapított HUMUSZ Szövetség célja a hulladékfelhalmozás megelőzése. A szövetség alelnöke a városi zöldterületekről és a közösségi komposztálásról osztott meg információkat. Megtudtuk: a komposztpont bázisa Budapest 11. kerületében található. A szervezet a felnőttek mellett az óvodásokat és a pedagógusokat kívánja megszólítani – különböző programokkal; szülinapi zsúrok, zöld EU-program és pedagógus-továbbképzés szervezésével. A közösségi komposztpont kulcsszava az együttműködés. A szervezet nemcsak a fórumokon érhető el, hanem lehetőséget ad önkéntes munkavégzésre (például fordításra, események lebonyolítására) és gyakornokokat is örömmel fogad.

A konferencián tárgyalt második legfontosabb téma az élelmiszer-pazarlás volt. Ennek csökkentésén dolgozik a másfél éve alapított Munch. Hazánkban jelentős az ételpazarlás: Egy magyar ember évente közel 68 kg ételt dob ki a termék közeli lejárati ideje, szezonális jellege vagy épp nem megfelelő kinézete miatt. A Munch.hu egy olyan honlap, melyen éttermek, pékségek és szállodák az el nem adott, de jó minőségű ételeket kedvezményesen értékesítik. A Munch-csal nemcsak jó áron tudsz enni, hanem könnyedén tehetsz az élelmiszerpazarlás ellen is. Ma már több mint 30 étterem kínálja itt az el nem adott ételt, munch-ok formájában, amiket a honlapon keresztül lehet lefoglalni és kifizetni, majd egy adott idősávban a vendéglátóhelyen átvenni. A Munch alapelve, hogy kizárólag friss, fogyasztható étel kerülhet a csomagba, amit az étteremnek az eredeti árnál minimum 40 százalékkal olcsóbban kell kínálnia. A rendszer különlegessége, hogy a vásárlók nem tudják előre, mi lesz pontosan a csomagban. A munchozással járó meglepetés még izgalmasabbá teszi a rendelést. Fennállásának másfél éve alatt a Munch több mint 60.000 adag ételt mentett meg, ezzel megakadályozva kb. 160 tonna üvegházhatású gáz kibocsátását. A szervezet MunCharity projektjének célja, hogy az ételek a nélkülözőkhöz is eljussanak.

A konferencia zárásaként a zero waste szemlélet képviselői folytattak kerekasztal-beszélgetést arról, miként lehetséges a környezettudatos életmódot már kisgyerekkorban elkezdeni. Nagyon fontosnak tartják, hogy az emberek nyitottak legyenek erre a témára, és ismerjék fel saját felelősségüket. Érdemes például tervezetten vásárolni, a felesleges élelmiszerek felhalmozásának, majd kidobásának elkerüléséhez bevásárlólistát írni. Ha nem éhesen megyünk el otthonról, kisebb a kísértés, hogy felesleges termék kerüljön a kosarunkba. A fiatalok túlnyomó többsége nyitott a zero waste életmódra; bár még nem sokan gyakorolják, egyre többen érdeklődnek iránta. Az előadók a problémát a kommunikáció, információátadás hiányában látják. Az oktatási rendszerben nem elég hangsúlyos ez a téma, pedig rendkívül fontos szerepe lenne a világ zöldebbé tételében. A környezettudatos szemlélet ugyanakkor az összes tantárgyba beépíthető, így ezen könnyen lehetne változtatni. Ezen kívül a család is nagyban befolyásolja a fiatalok környezettudatosságát, de az is gyakran előfordul, hogy éppen a gyerek „lázadása” változtatja meg a család szemléletmódját. Szerencsére manapság a fenntarthatóság kezd trendi lenni, hisz ez kalandként is felfogható.

Kezdd el Te is védeni Földünket – a fentiekben leírtak segítségével vagy akár a saját magad által kifejlesztett módszerrel. A lényeg, hogy tudd, mindig van mit tenni a szebb és jobb jövőért, haladhatsz kis lépésekben is, de tegyél Te is Földünk megmentéséért!

 „A bolygónk legnagyobb fenyegetettsége abban a hitben gyökerezik, hogy majd VALAKI MÁS fogja megmenteni azt.” – Robert Swan

Szenczi Sára, Lupu Linda 11/b