Nemzetiségi tábor (Gólyatábor)

2019. augusztus 25-én reggel 90 diák és 10 tanár izgatottan várta, hogy kezdetét vegye az idei nemzetiségi gólyatábor, amely során az új tanulóknak nemcsak arra volt lehetőségük, hogy megismerjék osztálytársaikat és tanáraikat, hanem sok érdekes programon is részt vehettek.

A névsorolvasást és a tájékoztatást követően 4 osztály 2 autóbusszal indult el Veszprémbe, ahol a rövid buszos városnézés után az állatkertben tett látogatást a csoport. Délután a program Herenden, a Porcelánmanufaktúrában és Múzeumban folytatódott, ahol a tanulók a porcelánkészítés rejtelmeiről tudhattak meg többet. Ezután már Városlődre, a tábor helyszínére utazott tovább a csapat. A szállás elfoglalását és a vacsorát követően a diákok osztályfőnöki-est keretein belül ismerhették meg jobban osztálytársaikat és osztályfőnöküket.

Az ezt követő három napban a programok a táborban kerültek megrendezésre. Délelőttönként kisebb csoportokban játékos nyelvi feladatokkal bővíthették német nyelvtudásukat, fejleszthették szókincsüket, hogy mielőbb ráhangolódjanak a gimnáziumban zajló német nyelvű oktatásra. Azok a diákok, akik az általános iskolában még nem tanultak németül, elsősorban angol nyelvű foglalkozáson vettek részt, de a német nyelv szépségeivel is megismerkedtek. A délelőtti órák után a csoportok sétát tettek Városlődön, ahol megtekintették a község főbb nevezetességeit, miközben feladatsort is megoldottak.

Délutánonként és esténként olyan feladatok is vártak a tanulókra, melyek segítették a magyarországi német kultúra megismerését, a nemzetiségi kultúrához való pozitív kötődés kialakulását. A gólyák kipróbálhattak népi játékokat, német nyelvű dalokat és néptáncot tanultak, nemzetiségi életeket kóstolhattak, hajviselet készítését gyakorolhatták, valamint népviselettel és híres magyarországi német emberekkel kapcsolatos kvízt oldottak meg.

Nagy hangsúlyt kapott egy színdarab készítése és előadása is, melynek témája a magyarországi németek hagyományai volt.

A reggeli torna mellett számháború, valamint különböző ügyességi feladatok során mindenkinek lehetősége volt sportolásra is.

Utolsó este a tábortűz mellett minden diák letette a gólyaesküt, majd a megtanult német dal és tánc közös próbája következett, mivel ezzel a műsorral mutatkoztak be a gólyaosztályok a gimnázium többi tanulója és tanára előtt az évnyitón.

Augusztus 29-én a reggelit és a pakolást követően a csapat elhagyta Városlődöt, és az utolsó napot Pápán töltötte. Az Esterházy kastélyban múzeumpedagógia foglalkozáson a barokk életről, zenéről, öltözködésről, táncról tudtak meg többet a diákok. A Kékfestő Múzeumban betekintést nyertek a kékfestő mesterség rejtelmeibe, megismerhették a munkafolyamat minden állomását, és a mai napig működőképes gépeket. A Szent István templomban tett látogatás után hazaindultak Pilisvörösvárra, ahova már barátságokat kötve és élményekben gazdagon érkeztek meg.

Köszönjük a Miniszterelnökség Egyházi, Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, hogy pályázati keretből támogatta a tábor sikeres megrendezését.