“HALLASD A HANGOD!”

EU-s ifjúsági konferencia

2022. október 14-15.-én lehetőségünk volt a Budapesti Európai Ifjúsági Központ által szervezett “Hallasd a hangod” konferencián képviselni a Friedrich Schiller Gimnáziumot.

A rendezvénysorozaton 200 aktív középiskolai diák és tanár vett részt.

Mindkét napon érdekes programokkal, workshopokkal vártak minket a szervezők és az előadók egyaránt.

Első napon a regisztrációt követően besoroltak minket egy-egy európai ország fővárosáról elnevezett csoportba, én a “Prága” csapatba kerültem, 4 diáktársammal.

Általában 4-5 fős csoportokat alakítottak ki, akikkel a két napon közös feladataink voltak.

Az első nap házigazdája Czető Roland (színész, szinkronszínész, műsorvezető) volt, aki az egész napos programot ismertette velünk.

Az előadók között több fontos személy is jelen volt, mint például:

Jaume Duch – Európai parlament szóvivője, Kommunikációs Főigazgatóság Főigazgatója, aki a két napos rendezvénysorozatot megnyitotta, majd egy kerekasztal beszélgetésen vehettünk részt vele. A beszélgetés angol nyelven zajlott, ahol kérdéseket tehettünk fel irányába.

Deutsch Tamás – Európai parlamenti képviselő, kerekasztal beszélgetésen elmondta szerepét az európai parlamentben, majd kérdéseket intézhettünk felé a tevékenységével kapcsolatban.

A workshopokon érdekes témákat boncolgattunk, amelyekből kiemelném a kettő, számomra legérdekesebbet:

Szántó Péter – Stratégiai tanácsadó és branding szakértő témája: “Skillek, hogy valóra válj!” illetve a prezentációs készségeink fejlesztése volt a cél.

Pauer Krisztina – Forbes magazin értékesítési vezetője, coach és tréner egy önismereti tréninget tartott a résztvevőknek.

 A csoportok mindkét nap egy-egy feladatot kaptak. Első nap egy kvízjáték volt, amelyben az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnunk. Második napon pedig egy plakátot kellett készítenünk, abban a témában, hogy “Milyen Európát szeretnénk?”.

Számomra hatalmas élmény és megtiszteltetés volt, ezen az eseményen résztvenni, ahol hasonló gondolkodású, és érdeklődésű diákokkal találkozhattam. Rengeteg új és hasznos információval lettem gazdagabb, ami az EU-t érinti. Ezúton szeretném még egyszer megköszönni a lehetőséget Jeskó Tanárnőnek!

                                                                                           Magyar Eszter, 10.c