HALLASD A HANGOD!

2020. február 28-29-én az Európai Unió Kapcsolattartó Irodájának szervezésében kétnapos rendezvényen vehettünk részt iskolánk junior nagyköveteiként. Az esemény „Hallasd a hangod!” mottóval Budapesten, az Európai Ifjúsági Központban zajlott. A rendezvényt Gordana Berjan, a Budapesti Európai Ifjúsági Központ igazgatója, Tomislav Korman az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának tagja és Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője nyitotta meg.

A programon többek között előadásokat hallgathattunk a digitális médiaismeretekről és a tudatos médiafogyasztásról. Dr. Papp-Váry Árpád branding szakértő a Budapesti Metropolitan Egyetem dékánja a személyes márkaépítésről beszélt.

Az est fénypontja az EP-képviselőkkel történő beszélgetés volt. A „Fiatalok és az Európai Unió jövője” címet viselő kerekasztal beszélgetést Inotai Edit újságíró, a CEID vezető kutatója moderálta. A képviselők: CSEH Katalin (Renew Europe), GYÖNGYÖSI Márton (NI), HIDVÉGHI Balázs (EPP), UJHELYI István (S&D) többek között a jövő munkahelyéről, az oktatásban felmerülő problémákról, valamint az Európai Unió jövőjéről polemizáltak.

Az estét egy állófogadás zárta, ahol lehetőség nyílott ismerkedésre, beszélgetésre az ország különböző részeiről érkező fiatalok – középiskolások és egyetemisták – között.

Szombat reggel régiók szerinti csoportokban bemutattuk a prezentációnkat egy előre megadott kérdéskörrel kapcsolatban. A közép-magyarországi régió (amelybe mi is tartoztunk) az oktatásban lévő problémákkal foglalkozott, ahol kifejtettük javaslatainkat a tanulói terhek csökkentésével kapcsolatban.

Egy rövid kávészünetet követően Kiss Gergő, olimpiai bajnok vízilabdázóval beszélgettünk arról, hogyan építette lépésről-lépésre a karrierjét, és milyen célok állnak még előtte. Záró előadásként Józsa Veronika előadásában betekinthettünk az európai közösségi médiatrendekbe.

A kétnapos eseményen csodálatos környezetben közel 250 fiatal vett részt, tanáraikkal. A mi csapatunkat Szeitz Teodóra tanárnő, iskolánk Senior nagykövete kísérte el.  

Héder Gergő, Pataky Rajmund, Takács Máté, Prokópius Gergely