Környezettudatosság egyszerűen

Napjainkban igen fontos témává vált a környezetvédelem, mégis sokan nehezen megvalósíthatónak vélik, hiszen „Kit zavar egy műanyag palack, amit eldobsz az út szélén?” -gondolják néhányan, viszont mégiscsak az ilyesfajta apróságokkal menthetjük meg a Földünket. Íme tehát néhány tipp és tanács, hogyan válhatsz környezettudatossá anélkül, hogy egyedül megváltanád a világot. 

Először is a figyelj a felesleges energiahasználatra! Például ne hagyd felkapcsolva a villanyt az üres szobában (tanteremben), vagy ne felejtsd a töltőt a konnektorban, ha nincs rá szükséged. Ezzel akár a zárlat okozta tűzeseteket is megelőzheted. Ugyanígy figyelj a vízhasználatra is! Feleslegesen ne folyasd a csapot, és próbálj minél kevesebb vízzel gazdálkodni! 

Ne szemetelj! Bár úgy gondolom, az elég egyértelmű, hogy a hulladékunkat a szemetesbe dobjuk, mégis találunk még az útszélén is különféle eldobált üvegeket, palackokat, zsebkendőket. Ha valamire már nincs szükséged, keresd meg a legközelebbi szemetest, és oda dobd ki! Ha erre nincs lehetőséged, tedd el, ameddig nem találsz egyet!  

Próbáld elkerülni a műanyag csomagolásokat és palackokat! Az egyszerhasználatos zacskók általában a vásárlás után a kukában végzik, ezért használj inkább textil táskákat, amiket újra és újra felhasználhatsz. Rengeteg nehezen lebomló hulladék kerül a tengerekbe, és így az állatvilág is veszélybe kerülhet.  

Fogyassz kevesebb húst! Sokan nem is gondolnák, de a hús előállítása és feldolgozása az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátással járó tevékenység, illetve jóval több vizet igényel, mint a zöldség-, és gyümölcstermesztés. Mindemellett a túlzott húsfogyasztás a szervezetre is káros lehet.

Nem csak szép, de jótékony is a szobanövény tartása. Tisztán tartja a levegőt, és így a zöld környezet a Te egészségedet is védi. Ha van esetleg kerted, ültess kint is növényeket, fákat, ezzel szintén több zöld felületet teremtve.

Manapság elterjedté vált az online vásárlás, bár bele sem gondolunk abba, hogy ennek a szállítása mennyi szén-dioxid kibocsátással jár. Ehelyett inkább vásárolj be magadnak akár egy helyi kistermelőnél. Ezenkívül fontos elkerülni a felesleges ruhák vásárlását, hiszen nemcsak pénzkidobás, hanem az előállításuk is rengeteg energiát vesz igénybe. 

Nagy dolognak tűnhet a Föld megmentése, mégis ilyen egyszerű dolgokkal tehetünk érte mi, hétköznapi emberek. Veszélyben van az állatvilág, a bolygó és az emberiség is. Össze kell fognunk, hiszen a mi jövőnkről és a mi Földünkről van szó!

Czibolya Virág