Német nyelvű, országos fizikaverseny

A Schiller diákjai idén is képviseltették magukat a német nyelvű fizikaverseny döntőjében.

Idén újra volt lehetőség arra, hogy az ELTE adjon otthont a csapatoknak, amelyek az ország minden részéből érkeztek. A nevezés feltétele volt, hogy a matematikát vagy fizikát németül tanulják a diákok. Bár intézményünkben a fizikát magyarul oktatjuk, a német nyelv természetesen nem volt idegen a mi diákjainknak sem.

Sajnos betegség miatt csak két évfolyamon indultunk: a 9. évfolyam csapatát Farkas Réka, Rotter Noémi és Zsemlye Viktória alkották, a 10.-es csapat tagjai Bata Zsombor, Klein Xavér és Nyári Gergely voltak.

A verseny lebonyolítása a korábbiak szerinti volt: írásbeli rész, amelyet egyénenként írtak, majd kísérleti rész, amelyben a csapat együtt végezte el a méréseket, azok kiértékelését ill. válaszolta meg a kapcsolódó elméleti kérdéseket. A csapat eredménye a három írásbeli pontszám és a kísérleti feladat pontszámának összege.

Nem maradt el a szokásos bőséges ebéd: a pizza, ami a verseny lényeges eleme évről évre. A délután része volt egy tudományos előadás a kvantumszámítógépekről.

A tavaly is eredményes, jelenleg tizedikes csapatunk évfolyamán a második helyet hozta el, amihez gratulálunk. A 9. évfolyam csapata 7. lett. Említést érdemel, hogy Bata Zsombor saját évfolyamán az írásbeli részt tekintve a legtöbb pontot érte el.

Gratulálunk a résztvevőknek!