Nemzetiségi gólyatábor 2022

2022. augusztus 21-én reggel 72 gólya, 9 ifis és 8 tanár izgatottan várta, hogy kezdetét vegye az idei nemzetiségi gólyatábor, amely során az új tanulóknak nemcsak arra volt lehetőségük, hogy megismerjék osztálytársaikat és tanáraikat, hanem sok érdekes programon is részt vehettek.

A névsorolvasást, a tájékoztatást és a higiéniai oktatást követően a 3 osztály 2 autóbusszal indult el Pápára, ahol közösségépítő játékokkal kezdetét vette az új osztálytársak és az osztályfőnök megismerése. Az Esterházy kastélyban múzeumpedagógia foglalkozáson a barokk életről, zenéről, öltözködésről, táncról tudtak meg többet a diákok, míg a Kékfestő Múzeumban betekintést nyertek a kékfestő mesterség rejtelmeibe, megismerhették a munkafolyamat minden állomását, és a mai napig működőképes gépeket. Ezután utazott tovább a csapat Városlődre, a tábor helyszínére. A szállás elfoglalását és a vacsorát követően a diákok osztályfőnöki-est keretein belül folytatták az ismerkedést és a közösségfejlesztést.

Az ezt követő három napban a programok a táborban kerültek megrendezésre. Délelőttönként kisebb csoportokban játékos nyelvi feladatokkal bővíthették német és/vagy angol nyelvtudásukat, fejleszthették szókincsüket, hogy mielőbb ráhangolódjanak a gimnáziumban zajló oktatásra. A délelőtti órák után a csoportok sétát tettek Városlődön, ahol megtekintették a község főbb nevezetességeit, miközben feladatsort is megoldottak.

Délutánonként és esténként olyan feladatok is vártak a tanulókra, melyek segítették a magyarországi német kultúra megismerését, a nemzetiségi kultúrához való pozitív kötődés kialakulását. A gólyák kipróbálhattak népi játékokat, német nyelvű dalokat és néptáncot tanultak, nemzetiségi ételekről, hajviseletről, valamint népviselettel és híres magyarországi német emberekkel kapcsolatos kvízt oldottak meg. 

Nagy hangsúlyt kapott egy színdarab készítése és előadása is, melynek témája a magyarországi németek népszokásai volt.

A reggeli torna mellett különböző ügyességi feladatok, valamint focimeccs során mindenkinek lehetősége volt sportolásra is.

Utolsó este a tábortűz mellett a nyertes csoportok átvették a különböző versenyekért járó ajándékokat, majd minden diák letette a gólyaesküt. Végül a megtanult német dal és tánc közös próbája következett, mivel ezzel a műsorral mutatkoznak be a gólyaosztályok a gimnázium többi tanulója és tanára előtt az évnyitón.

Augusztus 25-én a reggeli és a pakolás után az évnyitós műsor próbája és videófelvétele következett, majd a csapat elhagyta a városlődi Iglauer Parkot, hogy a napot a veszprémi Állatkertben zárja.

Bár az idei tábor programját az esős időjárás miatt többször módosítani kellett és a járványhelyzet miatti higiéniai szabályok betartása és betartatása mindenkitől nagyobb figyelmet és fegyelmet igényelt, az iskola új tanulói mégis jól érezték magukat, és már barátságokat kötve és élményekben gazdagon érkeztek meg Pilisvörösvárra.

Köszönjük a Miniszterelnökség Egyházi, Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, hogy pályázati keretből támogatta a tábor sikeres megrendezését.