Nemzetiségi Ifjúsági Találkozó Velencén

Augusztus utolsó hétvégéjén Velencén rendezték meg a Nemzetiségi Ifjúsági Találkozót, melyen Radnai Tamás, Kerékgyártó Richárd és jómagam Hadnagy Ádám vettünk részt a Schiller Gimnáziumból. Nagy várakozással készültünk az eseményre.

Pénteken utaztunk a velencei Juventus Hotelbe, ahol tárt karokkal fogadtak minket. Miután elfoglaltuk a szobánkat nem pihenhettünk, mert fel kellett készülnünk a rendezvény nemzetiségi börzéjére, ahol minden megjelent nemzetiség (szlovén, horvát, román, ruszin és mi németek) bemutatta a maga kultúráját és hagyományait. A börzén nagyon sok ízletes ételt és italt kóstolhattunk meg és megannyi érdekes információval gazdagodhattunk egymás nemzetiségéről. Mi egy zenés előadással készültünk, amely elnyerte mindenki, köztük Englenderné Hock Ibolya a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnökének és Kozma György a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnökének tetszését is!

Az egész rendezvényt remek hangulat jellemezte. A záróesemény előtt sárkányhajózni mentünk, ami szintén emlékezetes élményt nyújtott. A szombati napon kerekasztal beszélgetések voltak, amelyen örömmel tapasztalhattuk, hogy mennyi fiatal tartja fontosnak a nemzetiségi identitását és hogy milyen sok értékes gondolatuk van a nemzetiségük jelenéről, jövőjéről, valamint a vallásról.

Soltész Miklós államtitkár úr szombat este érkezett meg, akivel volt szerencsénk együtt focizni (legyőzött minket) és együtt részt venni egy kitűnő táncházban. Összefoglalva, nagyon örülünk, hogy részt vehettünk ezen a remek rendezvényen, nem csak az iskolánkat, de a német nemzetiségünket is képviselve!

Hadnagy Ádám