Népismereti tábor Hajóson

2023. június 2-6. között népismereti tábort szerveztünk a Bács-Kiskun vármegyei ún. „sváb sarokban”. A táborban Mirk Ágnes és Priegl Éva tanárnők vezetésével nyolcadiktól a tizenegyedik évfolyamig 18 diák vett részt.

A diákok Hajóson, Császártöltésen és Nemesnádudvaron végeztek gyűjtőmunkát településtörténet, borkultúra, nyelvjárás, kulturális élet, esküvői szokások és népviselet témákban, valamint látogatást tettek Baján a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában, ahol Szauter Terézia intézményvezető ismertetője után Emmert József vezetésével megtekintették az Ulmer Schachtelt és az országos nemzetiségi tanösvényt.

A táborozók a hazaúton betértek Hartára is a híres sváb bútorfestő műhelybe, ahol megcsodálhatták a gyönyörű kézzel készült bútorokat.

Az idén első alkalommal került megrendezésre a tábor, mely a résztvevők körében olyan nagy sikert aratott, hogy a tanárnők már a jövő évi tábor szervezésén gondolkodnak.

A táborban gyűjtött anyag megtekinthető a https://padlet.com/priegleva/volkskundecamp-2023-schiller-gymnasium-j3q461856sjqns7z oldalon.

Köszönjük a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságnak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül a jubileumi ünnepség lebonyolításához nyújtott támogatását.