Nyilatkozat

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.” (Szent-Györgyi Albert)

Mi, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium alulírott pedagógusai nem tudjuk a továbbiakban szó nélkül hagyni a magyar közoktatás területén kialakult megalázó és szakmaiatlan helyzetet.

Nyilatkozatunk figyelemfelhívás, amellyel szeretnénk minden felelősségteljesen gondolkodó állampolgárt megszólítani, valamint tiltakozás is a kollégáinkat érintő, egyre erősödő hatalmi arrogancia ellen, de hangsúlyozzuk, hogy semmilyen formában nem irányul a fenntartónk és az iskolavezetésünk ellen.

Gimnáziumunk – ahogy országszerte a legtöbb iskola – szenved a pedagógushiány miatt.  Csak átmeneti megoldásnak tartjuk azt, hogy a gyakorlatukat végző, pedagógiai pálya előtt álló hallgatók, egyes tárgyakhoz diploma nélkül is értő kollégák, valamint óraadók segítik ki a kialakult helyzetben az iskolát. A tanári kar öregszik, és több fiatal kénytelen megélhetési okok miatt a tanári pályáról távozni. Ez a tény a szülők és a diákok számára is bizonytalanságot jelent.

Nincs Magyarországon még egy olyan szakmai ágazat, ahol a 2022-es béreket a 2014-es minimálbérhez igazítva állapítják meg. Ez már önmagában is a pedagógusszakma megcsúfolása.

Sajnos sem a pedagógus életpályamodell, sem a 2020-as NAT nem hozott pozitív változást az oktatásban.

Csatlakozunk azokhoz az intézményekhez és pedagóguscsoportokhoz, amelyek tiltakozásukkal kiálltak az oktatás, valamint az oktatásban dolgozók helyzetének javításáért, és szolidaritásukkal felhívták a figyelmet a pedagógusok szakmai és anyagi ellehetetlenülésére.

Pilisvörösvár, 2022. október 5.

Berkó György
Szeitz Teodóra
Gaál Lívia
Kruk Tibor
Szabó Balázs
Priegl Éva
Anka Judit
Páli Gabriella
Halmai Zita
Szmetana Balázs
Brezovszki-Dévity Angéla
Dr. Hidas Ildikó
Ónodi Zoltán
Némethné Kertész Csilla
Meszlényi Gyöngyi
Kungl Andrea
Kozek Ildikó
Wéber Krisztina
Geszler Katalin
Kovács János
Györgydeák Mariann
Egri Ildikó
Ács Katalin
Radnai Erika
Méhes Péter
Koczor Piroska
Földesi Vera
Müllner Ágnes
Zoltai-Jantó Ildikó
Nick Andrea
Bácskai Éva
Klampeczki Anikó
Fosztó Gabriella
Szabó Anikó
Eifert Mihály