Schilleres szereplés a Nagykövet Iskola Program idei plakettátadó rendezvényén

2023. június 6-án öt 11-es tanuló (Kollár Anna 11/B, Oláh Réka 11/B, Bori Bianka11/E, Dobin Anett 11/E, Halász Lívia 11/B) és két 12. b osztályos tanuló (Rácz Dávid, Kerékgyártó Gábor Richárd) látogatott el az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájába, az Európapontba Jeskó Rita tanárnő kíséretében.

A már a 4 for Europe versenyről jól ismert „Ebihalak” csapata – a program Junior-nagykövetei – rendkívül színvonalas előadást tartott, amelyben az idei tanév EPAS-os programjairól számoltak be. Az előadással, illetve az idei év eredményes munkájával egy strasbourgi Euroscola programot nyertek a csapat Junior-nagykövetei. Az utazásra 2023. november közepén fog sor kerülni, ahol összesen 24 diák nyerhet betekintést az Európai Parlamentbe, valamint annak működésébe.

A strasbourgi Euroscola programra azoknak a 16-18 éves diákoknak a jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek az Európai Unió iránt, szívesen vesznek részt kulturált vitákon, jól beszélik az angol vagy/és német nyelvet és részt vesznek a felkészítő órákon (szeptember-november, heti rendszerességgel), amelyek a programban megadott témára készítik fel a diákokat, illetve átfogó tudást ad az Európai Unió intézményrendszeréről. 

Európai Parlament Nagykövet Iskolájaként számos versenyen és megmérettetésen vett részt iskolánkat ebben a tanévben is. A tanév elején Rácz Dávid és Kerékgyártó Gábor Richárd Junior-nagykövetek tartottak a 10. évfolyamos diákok számára ismertetőt a programról. Négy csapatunk indult, kettő bejutott a 4 for Europe verseny regionális döntőjébe, ahol az Ebihalak” csapata az első helyen jutott be az országos döntőbe, ahol az ötödik helyen végeztek. Nyereményük egy ötnapos prágai út, valamint egy budapesti tanulmányi kirándulás volt. Ezen kívül megmérettették magukat az Euroscola versenyen, ahol csak másodperceken múlott a győzelem.

Részt vettünk az Országgyűlési Múzeum által szervezett Demokráciajátékon, ahol a diákok képzeletbeli frakciókon keresztül ismerkedhettek meg a képviselők országgyűlési munkájával, a törvényalkotás útjával, elmélyíthették vitakészségüket, valamint fejleszthették előadásmódjukat is. A programunkhoz szorosan kapcsolódik a Jugend debattiert szakkör dr. Gór Szilvia tanárnő vezetésével. Az érdeklődő diákok német nyelven nyerhetnek betekintést a kulturált vita rejtelmeibe. Iskolánk két tanulója (Schrenk Dóra 10.d, Magyar Eszter 10.c) vett részt a „Hallasd a hangod” EU-s ifjúsági konferencián. Három osztály (10.a, 7.0 és 9.b) a Zöld Európa környezetvédelmi programon keresztül megismerkedett a környezetvédelem, valamint a fenntarthatóság fontosságával. Iskolánkban egy rendhagyó tanítási napon belül sor került az Európa napra, négy tanuló pedig Traunsteinben vett részt az Európai Ifjúsági Parlament egyik rendezvényén.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Schiller egy versenyekben gazdag, eredményes évet tudhat maga mögött, amelyben a részt vevő diákok rendkívül sok élményt és tapasztalatot gyűjtöttek és remek útravalót jövőbeli céljaik és álmaik megvalósításához.

Halász Lívia 11. b osztály

Junior-nagykövet jelölt