Újraindul az EPAS

A Schiller Gimnázium már 2017 óta Európai Nagykövet Iskolaként (EPAS) van számon tartva, ám iskolánk ezen profilja főképp a pandémia okozta online oktatás miatt háttérbe szorult, idén azonban reméljük, megváltozik a helyzet. 

Minden diákunk emlékezhet a tavalyi évben megrendezett EU-napra, melynek témája az EU- törvényhozási folyamatának bemutatása volt és egyéb az Unió intézményrendszerével  kapcsolatos témák. Örömmel tapasztaltuk, hogy a diákok lelkes érdeklődést mutattak a program iránt, így hát ezen felbuzdulva ebben az évben újraindul iskolánkban az EPAS!

A program koordinátora az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája, amely a budapesti Lövőház utcában található.  A kezdeményezésen belül a diákok iskolájuk Senior nagyköveteinek segítségével számos lehetőséget kapnak arra, hogy különféle projektek útján megismerkedhessenek az EU működésével, fejleszthetik beszéd és előadó készségeiket és még megannyi hasznos információval gazdagodhatnak.

A kezdeményezés tagjai ambiciózus, együttműködő diákok, akiket érdekel, hogy az iskolában megszerzett tudásukat, hogyan kamatoztathatják a gyakorlatban, akiket érdekel a kommunikáció, a politika, a jog és egyéb világot mozgató tudományágak, diákok akik szeretnének a lehető legváltozatosabb területekbe betekintést nyerni egyetemi éveik előtt. 

“Személy szerint először tizenegyedik osztályban ismerkedtem meg iskolánk ezen programjával és be kell valljam életem egyik legjobb döntése volt, hogy foglalkoztam a témával és része voltam ennek a kezdeményezésnek. A program során a csapatom és én országos döntőbe jutottunk a 4ForEurope versenyen és tizenegyedikes évem legjobb élményei ehhez a versenyhez köthetőek. Élveztem a felkészülés minden percét, ahol rengeteget tudtam tanulni, és nagyon jól éreztem magamat barátaim társaságában. Őszintén remélem, hogy idén sok diák átéli majd azt, amit tavaly én is átélhettem. Ez egy kitűnő lehetőség és egy fantasztikus élmény, amit kár lenne kihagyni.”


A kezdeményezés 2022. október 15.-e után bontja ki újra szárnyait egy maroknyi lelkes 12-es Junior nagykövet irányításával.   

Hadnagy Ádám, EU Junior Nagykövet

P.S. Az alábbi linken további információkat találhattok a programmal kapcsolatban:

https://www.europarl.europa.eu/hungary/hu/fiatalok-es-oktatas/ep-nagykovet-iskola-program.html