OÁTV – díjkiosztó 2019

Június 5-én került sor  Budapesten a 2018/2019. tanévi Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Verseny díjátadó ünnepségére. Iskolánk tanulója, Klein Xavér (7.c) ünnepélyes keretek között vehette át Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkártól a német nemzetiségi népismeret versenyen elért országos 2. helyezéséért járó oklevelet és könyvutalványt.  A résztvevőket – a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a népismeret versenyek első 3 helyezettjeit és felkészítő tanáraikat – dr. Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője és dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke  is köszöntötte.

Soltész Miklós ünnepi beszédében hangsúlyozta az összetartozás és a nyelvőrzés fontosságát. A résztvevő gyerekekhez fordulva kiemelte: „Ez a kitüntetés, oklevél, amit most kaptok dicsőség az egyik oldalról, de a másik oldalról hallatlan nagy felelősség. Rajtatok múlik, hogy ez a közösség megmarad és megerősödik-e.”

A díjkiosztó színvonalas ünnepi műsorában 9 Magyarországon élő nemzetiség képviselői mutattak be  különböző tánc-, zene-, ének- és prózaprodukciókat, melynek során  a gyermekek bepillantást kaptak más nemzetiségek kultúrájába és nyelvébe is.

Az első három helyezést elért tanulók – köztük Xavér is – még ebben az évben részt vehetnek egy, a Velencei-tónál, Agárdon megrendezésre kerülő  háromnapos tárborban, ahol lehetőségük lesz közelebbről megismerkedni egymás nyelvével és kultúrájával is.