EurópaPONT

Európai Parlament Nagykövet-iskolája program

Kérünk, hogy az itt szereplő link segítségével regisztrálj a felületen, hogy iskolánk nyerhessen a versenyben!
ITT REGISZTRÁLJ!
A regisztráció akkor is számít, ha nem igazolod vissza a profilod. Ha önkéntesként is regisztrálsz, akkor esélyeinket megduplázod:)!
Ha szeretnél részt venni EU-s projektjeinkben, többet megtudni az EU-ról és utazásokat nyerni, akkor csatlakozz a csapatunkhoz!
FACEBOOK CSOPORT ITT
Köszönjük támogatásodat!

2016 decemberében az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája felajánlotta a lehetőséget iskolánknak, hogy részt vegyen a 2017-től induló Európai Parlament Nagykövet-iskolája kísérleti projektben. A projekt az idei évtől az Európai Unió minden tagállamában bevezetésre kerül.

A felkérésre azért került sor, mivel iskolánk csapata az elmúlt időszakban aktívan és eredményesen vett részt európai uniós témakörben szervezett vetélkedőkön, programokon.

A program célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését az Európai Unió és az európai parlamenti demokrácia iránt. A projekt során az iskola megszerezheti az Európai Parlament Nagykövet-iskolája minősítést, és idővel országos és európai szintű partnerhálózat tagjai lehetünk.

A projekt megvalósításához az Európai Unió Parlamentjének Tájékoztató Irodája biztosítja a pedagógusok képzését, illetve oktatási segédanyagokkal történő ellátását.

Kik a program szervezői?

A programot egy-két pedagógus vezeti, ők a „Szenior Nagykövetek”. A diákok közül kiválasztott „Junior Nagykövetek” (kb. 4-10 fő) a pedagógusokkal együttműködve vesznek részt a projekt kidolgozásában, szervezésében, lebonyolításában.

Milyen tevékenységek valósulnak meg a projekt során?

  • A Szenior Nagykövet megismerteti a diákokkal az EU-val kapcsolatos ismeretanyagot, és biztosítja, hogy a Junior Nagykövetek megosszák az európai intézményekről és az Európai Parlamentről szerzett ismereteiket osztálytársaikkal, iskolatársaikkal.
  • A Szenior Nagykövet a Junior Nagykövetek segítségével iskolán belüli és kívüli programokat szervez az Európai Unióval összefüggésben. (pl. parlamenti képviselővel folytatott vita, előadások)
  • A Szenior Nagykövet a Junior Nagykövetek segítségével uniós infópontot hoz létre az iskolában, amely Európának és az európai intézményeknek szentelt információs és tevékenységi pont. (pl. brosúrák, honlap, közösségimédia-kapcsolatok, egyéb tájékoztatási anyag).
  • A Szenior Nagykövet a Junior Nagykövetekkel közösen minden évben, lehetőleg az Európa-nap, azaz május 9. környékén Európa-nap rendezvényt szervez az iskolában. (pl. kulturális események, vetélkedők, kreatív feladatok, sportesemények, vitaversenyek stb.) a lényeg, hogy az iskola minél több diákja aktívan részt vegyen benne.
  • Az iskolarenddel összeegyeztetve, a pedagógus és a diákok követik az Európai Parlament közösségi média oldalainak frissítéseit, a híreket, információkat megosztják az iskola információs felületein.
  • A legjobb ötleteket, tevékenységeket megvalósító iskolák eseményei felkerülnek az Európai Parlament Nagykövet-iskolája nemzetközi Facebook-oldalára.

 Milyen módon kapja meg az iskola a minősítést?  

A fenti feladatok teljesülését a projektet meghirdető Európai Parlament Tájékoztató Irodája több féleképpen ellenőrzi, értékeli:

  • konzultációt folytat a Szenior Nagykövettel és a Junior Nagykövetekkel
  • külső szakember látogatja meg az intézményt, amelynek során egységes megfigyelési szempontrendszer szerint minősíti az iskolát. A program által kitűzött célok minősítése során figyelembe veszi az iskola lehetőségeit és körülményeit a feladatok teljesítése során.

Amennyiben az iskolánk megfelelt az elvárásoknak „Az Európai Parlament Nagykövet-iskolája” minősítést kap és plakettel tüntetik ki, amelyet az iskolaépületre lehet kihelyeznünk.

A minősítés ünnepélyes kihirdetése alkalmával a pedagógusok és diákok „Nagykövet” oklevelet kapnak.

Az EurópaPont további híreit a Schiller logóra kattintva követhetik.

Az program keretében indultunk az Euroscola játékon. A beszámolónkat ITT olvashatják.

Minden héten várjuk az érdeklődőket szakkörünkbe. Bővebb információk ITT.

Részt vettünk az Európai Hulladékcsökkentési Héten. Bővebb információk ITT.

Indultunk a For4Europe középiskolai vetélkedőn. Bővebb információk ITT.

Európanapot rendeztünk. Információk ITT.

A For4Europe versenyen országos harmadik helyezést értünk el.